Co baba piaskowa ma wspólnego z Twoją babcią, a mazurek z Mazowszem?
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad nazwami wielkanocnych ciast? Każdy z nas piecze je co roku razem z mamą czy babcią, ale podejrzewamy, że nikt nie zastanawia się dlaczego typowe świąteczne ciasta akurat tak się nazywają. W naszym pierwszym poście postaramy się przybliżyć Wam nie tylko etymologie nazwy owych ciast, lecz także przedstawić kilka nieznanych wcześniej faktów i ciekawostek.
Zaczniemy od… wielkanocnej baby!
źródło: wikipedia.pl/Baba_wielkanocna |
Ważne były nie tylko tradycja i przepisy przekazywane z
pokolenia na pokolenie, lecz także symbolika tego ciasta. Według wierzeń
wypiekanie wielkanocnych bab miało zapewnić rodzinie dostatek. Dodatkowo
upieczony smakołyk stanowił dowód umiejętności kucharskich gospodyni
domowej. Dlatego tak ważne było aby wielkanocne ciasto przygotowywane było
własnoręcznie. W dawnych czasach, gdy w domach nie było nowoczesnych urządzeń
wspomagających pieczenie, wykonanie baby wymagało niezwykłej siły. W końcu
kobieta musiała własnoręcznie ukręcić kilkadziesiąt żółtek i ubić białka na
sztywno! Następnie czekało ją wyrabianie ciasta przez wiele godzin.
źródło: domnaobcasach.com/wielkanoc-babka-piaskowa |
Z kulinarnego punktu widzenia nie istnieje tylko jeden
rodzaj babki wielkanocnej. W zależności od tradycji na świątecznym stole można
znaleźć: babkę drożdżową, piaskową, ucieraną albo też tatarczaną (gryczaną). Tradycyjną
wielkanocną babę polewa się lukrem lub czekoladą. Można też posypać ją cukrem
pudrem i rodzynkami.
W ramach ciekawostki możemy dodać, że najstarsze przepisy na wielkanocne babki pochodzą z:
- Praktycznego Kucharza Warszawskiego zawierającego 1503 przepisów, oraz pieczenia ciast i sporządzania zapasów spiżarnianych wydanego w 1880 roku;
- Praktycznego poradnika Marii Disslowej z roku 1903 pt. Jak gotować (podaje ona 21 przepisów na baby);
- Książki Pieczenie ciast i ciasteczek Ireny Głowackiej z roku 1972.
A teraz przyszedł czas na mazurka.
Zacznijmy od nazwy. Ceniony leksykograf Witold
Doroszewski wyjaśnia, że jest to rodzaj ciast wielkanocnego; płaski, słodki,
lukrowany, zwykle placek z kruchego ciasta, przekładany migdałami, rodzynkami,
figami itp. Według słownika
etymologicznego Andrzeja Bańkowskiego jest to zaś ‘mazowiecki kołacz
wielkanocny, placek lukrowany’. Taka definicja może być myląca, ponieważ
obecnie mazurki mają nie tylko okrągły kształt, lecz także prostokątny,
kwadratowy, owalny lub trójkątny.
źródło: poezja-smaku.pl |
Inne źródła podają natomiast, że mazurek wywodzi się z
tradycji arabskiej, a dokładnie z Turcji, ponieważ wypieki tamtego regionu są
bardzo słodkie i są podawane w formie małych kawałków, tak jak polski specjał
wielkanocny.
Mazurek to ciasto o wielu odsłonach. Zaczynając od spodu,
można go wykonać z biszkoptowego, kruchego, drożdżowego lub makaronikowego
ciasta, wafli i opłatków. Wypiek zazwyczaj pokrywa się konfiturą owocową,
czekoladą, kajmakiem, masą migdałową lub bakaliami.
W przypadku mazurka najbardziej liczy się jednak jego bogate
zdobienie. Wykonywane jest ono z lukru, dżemu lub – w wersji nowocześniejszej –
z czekoladowych drażetek. Na wierzchu ciasta najczęściej układa się wzory
związane z wiosną i świętami Wielkiej Nocy np. kurczaki, bazie, baranki bądź
żonkile.
źródło: ciasta.net |
Warto dodać, że mazurek orzechowy widnieje na liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego. Na ciasto składa się kruchy, płaski placek w kształcie prostokąta, pokryty warstwą gęstego kremu z orzechów włoskich i udekorowany bakaliami.
***
Mamy nadzieję, że ten wyjątkowy świąteczny post dotyczący tradycyjnych wypieków umilił Wam czas pomiędzy przygotowaniami do Wielkiej Nocy. Przy tej okazji chciałybyśmy życzyć Wam radosnych, udanych, a przede wszystkim rodzinnych świąt :)
Bibliografia:
1. Słownik języka polskiego, pod red. Witolda Doroszewskiego, t. 1 i 4, Warszawa 1996-1997.
2. Bruckner A., Słownik etymologiczny języka polskiego, Warszawa 1985.
3. Boryś W. Słownik etymologiczny języka polskiego, Kraków 2005.
Bibliografia:
1. Słownik języka polskiego, pod red. Witolda Doroszewskiego, t. 1 i 4, Warszawa 1996-1997.
2. Bruckner A., Słownik etymologiczny języka polskiego, Warszawa 1985.
3. Boryś W. Słownik etymologiczny języka polskiego, Kraków 2005.
Strony, na które warto zajrzeć: