Napoleonka i kremówka papieska – czy mają coś wspólnego ze sławnymi osobistościami?
W
dzisiejszym poście chciałybyśmy przybliżyć etymologię nazw, jak i historie
związane z napoleonką oraz kremówką papieską. Tym razem postaramy się dowieść,
czy napoleonkę faktycznie wymyślił francuski wódz Napoleon Bonaparte oraz, czy
papież Jan Paweł II miał swój wkład w powstanie wyjątkowych kremówek.
Na pierwszy
rzut… napoleonka!
Według Słownika języka polskiego Witolda
Doroszewskiego jest to wypiek z francuskiego lub półfrancuskiego ciasta, przekładanego
specjalnym kremem. Tymczasem Słownik języka polskiego (tzw. słownik warszawski) definiuje napoleonkę jako ciastko przekładane
kremem lub konfiturą, składające się z trzech części jakiegoś ciasta. Co
ciekawe, w słowniku warszawskim możemy znaleźć hasło w rodzaju męskim
(napoleonek), jak i żeńskim (napoleonka).
![]() |
źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Mille-feuille |
Wypiek ten
robiony jest na wzór mille-feuille – francuskiego deseru złożonego z potrójnej
warstwy ciasta francuskiego, przekładanego dżemem lub kremem. Ciastko to pochodzi
z Neapolu. Dlaczego ta informacja jest tak ważna? Ze względu na legendę, która
głosi, że napoleonka wcale nie pochodzi od Napoleona Bonapartego, lecz od
wspomnianego włoskiego miasta.
Niewłaściwa
interpretacja nazwy wynika z faktu, że polski przymiotnik neapolitański po francusku brzmi napolitain, co naturalnie budzi skojarzenie z imieniem francuskiego
wodza Napoleona. Stąd też w Polsce napoleonka przyjęła się jako błędnie
zapisana neapolitanka. Mylne określenie owego wypieku przyjęło się także w krajach
takich jak Estonia, Niemcy, Finlandia, Kanada, Dania, Szwecja oraz Norwegia.
W zależności
od regionu napoleonka jest równa kremówce lub też nie. Ta druga zasada dotyczy
Wrocławia, w którym napoleonkę i kremówkę sprzedaje się jako dwa różne wypieki.
Pierwszy podaje się z kremem śmietanowym, drugi zaś z waniliowo-budyniowym. W
Łodzi natomiast, zasada ta działa odwrotnie. W Wielkopolsce nazwa „napoleonka”
funkcjonuje dla obu rodzajów ciast, a w Małopolsce oprócz kremówki kupimy „napoleona”,
który jest przełożony bladoróżowym kremem na bazie białek.
W naszym
kraju wypiek ten przekłada się zazwyczaj kremem śmietanowym, budyniowym lub
bezowym, albo też bitą śmietaną. Można je posypać cukrem pudrem czy udekorować
za pomocą lukru.
A teraz
kilka słów na temat kremówki zwanej papieską lub wadowicką…
Według internetowej Encyklopedii PWN kremówka to po prostu ciastko z francuskiego lub półfrancuskiego ciasta przekładne kremem śmietankowym.
Kremówka
papieska urosła do rangi legendarnego ciasta po ostatniej wizycie papieża Jana
Pawła II w rodzinnych Wadowicach. Miała ona miejsce 16 czerwca 1999 roku.
Wspominając lata swojej młodości, biskup Rzymu wypowiedział słowa, które na
zawsze zapisały się w pamięci Polaków. Brzmiały one tak:
A tam była cukiernia. Po maturze
chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po
maturze.
![]() |
źródło: http://i.wp.pl/a/f/jpeg/24265/image1.jpeg |
Po tym wydarzeniu ulubiony wypiek Jana Pawła II
stał się symbolem swobody w kontaktach z wiernymi. Dzięki jego wspomnieniom,
kremówka stała się niezwykle popularna i od tamtej pory w Wadowicach zaczęto
nazywać ją „kremówką papieską”. W niedługim czasie określenie to
rozprzestrzeniło się na terenie całej Polski.
Ten szczególny rodzaj kremówek przekładany jest najczęściej kremem budyniowym. W ramach ciekawostki możemy dodać, że obecnie część kremówek sprzedawana jest z dodatkiem alkoholu, co może stanowić wytłumaczenie, dlaczego papież uśmiechał się w niejednoznaczny sposób, kiedy wspomniał owe kremówki.
Bibliografia:
1. Słownik języka polskiego, pod red. J. Karłowicza, A. Kryńskiego, W. Niedźwiedzkiego, t. 3, Warszawa 1952-1963.
2. Słownik języka polskiego, pod red. Witolda Doroszewskiego, t. 3 i 4, Warszawa 1996-1997.
Strony, na które warto zajrzeć:
1. Kremówka czy napoleonka?
2. Kremówki papieskie
Bibliografia:
1. Słownik języka polskiego, pod red. J. Karłowicza, A. Kryńskiego, W. Niedźwiedzkiego, t. 3, Warszawa 1952-1963.
2. Słownik języka polskiego, pod red. Witolda Doroszewskiego, t. 3 i 4, Warszawa 1996-1997.
Strony, na które warto zajrzeć:
1. Kremówka czy napoleonka?
2. Kremówki papieskie
4. Mille-feuille
5. Przepis na kremówki papieskie
6.Słownik PWN - kremówka