Co faworki mają wspólnego z chrustem, a wuzetka z trasą W-Z?
Jak Polska
długa i szeroka tak lista ciast, których nazwy są dla niejednej osoby nie lada
zagadką jest naprawdę spora. Dlatego jak co tydzień przybywamy, aby odrobinę osłodzić Wam
życie! Tym razem notkę chciałyśmy poświęcić faworkom idącym w parze z pączkami
w czasie tłustego czwartku oraz nieśmiertelnej wuzetce, o której etymologię tak
zawzięcie nas wypytujecie :)
Na
początek nieco o faworkach
W Słowniku etymologicznym języka polskiego Aleksandra
Brucknera można odnaleźć słowo fawor, które oznacza 'łaskę'. Ów wyraz pochodzi wprost z łaciny, skąd i dawny czasownik fawować, czyli 'dobrze życzyć'. Fawory pochodzą także z języka włoskiego i oznaczają 'wstążki'.
![]() |
źródło: d-pt.ppstatic.pl |
Co ciekawe,
faworki można także odnaleźć w Słowniku
etymologicznym kaszubszczyzny Wiesława Borysia i Hanny Popowskiej-Taborskiej.
Według artykułu hasłowego, wyraz polski został zapożyczony z francuskiego faveur, które miało dwa znaczenia: 1.
‘wąska wstążeczka, tasiemka jedwabna’’; 2. Dawniej ‘wstążka, upominek
(ofiarowane rycerzowi przez jego damę)’.
Na
podstawie artykułów hasłowych ze wszystkich trzech słowników śmiało możemy
stwierdzić, że faworki zawdzięczają swoja nazwę oryginalnemu kształtowi.
Czym one
jednak tak dokładnie są? Odpowiedź jest prosta – to cienkie kruche ciasteczka w
kształcie wijących się wstążek, które smaży się w głębokim tłuszczu, a potem
obsypuje cukrem pudrem. Oryginalnie pochodzą z Litwy i Niemiec.
Z owymi
ciastkami wiąże się pewna legenda, która głosi, że powstanie faworków było
czystym przypadkiem. Chodziło w niej o to, że młody i nieuważny cukiernik miał
omyłkowo wrzucić wąski pasek ciasta na pączki do rozgrzanego wcześniej
tłuszczu. Ciasto przybrało kształt warkocza, który został następnie doprawiony
cukrem. W ten sposób nieuwaga cukiernika doprowadziła do powstania nowego
rodzaju ciastek.
![]() |
źródło: foodmag.pl |
Na początku faworki przygotowywane z ciasta na pączki, co skutkowało tym, że wypieki były tłuste i ciężkie. Dlatego też później zaczęto przyrządzać je z ciasta lanego, biszkoptowego, a ostatecznie z tzw. ciasta zbijanego, z którego do dzisiaj najczęściej robi się faworki. Dzięki zmianom w recepturze ciasta, wypieki stały się kruche i delikatne, a przy tym chrupiące.
Tradycyjne faworki przygotowuje się w okresie karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Zajadać się nimi wolno aż do ostatków, czyli do Środy Popielcowej.
Chruściki są wypiekiem popularnym nie tylko w Polsce. Zetknąć się z nimi można także w Szwecji, Rumunii, na Ukrainie czy Białorusi. Niektóre narody mają także swoje odpowiedniki polskich faworków: Słowacy wypiekają fańkę, Chorwaci krostole, Duńczycy zaś klejner.
A na deser… wuzetka!
Według internetowego słownika PWN jest to ciastko nasączone
ponczem, przełożone bitą śmietaną i oblane czekoladą. Taka definicja nie dziwi
chyba nikogo, kto chociaż raz w życiu widział to ciastko. Jednak jesteśmy
pewne, że jego nazwa stanowi dla Was niemałą zagadkę.
W końcu kto by pomyślał, że wuzetka (czasem pisana w formie
W-Ztka) może mieć aż trzy historie, które związane są z nadaniem nazwy temu
wypiekowi. Przed wszystkim trzeba wiedzieć, że ciasto to powstało w powojennej
Warszawie (między latami 40 a 50 XX wieku), bo właśnie z tym wiąże się nazwa
tego smakołyku oraz jej wynalezienie.
![]() |
źródło: s3.przepisy.pl |
Jedna z teorii mówi, że wuzetka odziedziczyła swoją nazwę po
warszawskiej trasie W-Z (Jest to trasaWypiek z Kremem.
Jeszcze inna sugeruje, że nazwa tego deseru pochodzi od pierwszego producenta,
czyli Warszawskich Zakładów Cukierniczych.
Wschód–Zachód i była pierwszą większą
inwestycją komunikacyjną po II wojnie światowej w Warszawie. Droga ta była w
tym czasie symbolem miasta, które powoli podnosiło się po upadku), w pobliżu
której znajdowała się jedna z cukierni i tylko tam (do pewnego czaqsu) można
było zakupić ten wypiek. Inna teoria głosi, że jest to po prostu skrót od
pełnej nazwy, czyli
Zdaniem varsavianisty Jarosława Zielińskiego wymyślone w 1949
roku ciastko zyskało nazwę dopiero cztery lata później – w jednej z kawiarni położonych w pobliżu kina Muranów. Według jeszcze
innej teorii nazwę wymyślił cukiernik z Grochowa.
Niestety, próżno szukać bardziej szczegółowych rozwiązań w
słownikach etymologicznych. W żadnym z nich nie znajdziemy choćby krótkiej
informacji na temat wuzetki. Być może jest to spowodowane tym, że ciasto to ma
dopiero pół wieku i nikt nie zdecydował się jeszcze na to, by rozwiązać zagadkę
pochodzenia tej nazwy.
Pewne jest jednak to, że wuzetka jest polskim ciastem, które
zyskało popularność nie tylko w stolicy, ale także i w całym kraju. Obecnie w
każdej cukierni na terenie Polski, bez żadnego problemu, można kupić ten
wypiek.
Jedyna rzecz, która pozostaje nam w tym momencie, to
zachęcenie Was do szczycenia się faktem, że jako naród, posiadamy swój własny
wypiek, który zachwyca wyglądem i smakiem :)
3. Brückner A., Słownik etymologiczny języka polskiego, Warszawa 1985.
Strony, na które warto zajrzeć:
3. Faworki
4. Wuzetka
Drodzy czytelnicy Etymologicznych Placków!
Chciałybyśmy poinformować, że to był nasz ostatni post.
Dziękujemy Wam za to, że wytrwale tropiliście razem z nami kolejne znaczenia
przeróżnych wypieków. Mamy nadzieję, że w przeciągu tych dwóch miesięcy bawiliście
się tak dobrze jak my! Pisanie dla Was było wielką przyjemnością i mamy
nadzieję, że w przyszłości uda nam się jeszcze zamieścić niejeden wpis.
Dziękujemy!